szombat

Gyilkosság, öngyilkosság vagy baleset? - József Attila hirtelen halála


A tegnapi nap folyamán, korunk egyik legnagyobb költője, a skizofréniával küszködő József Attila rejtélyes körülmények között meghalt. Holttestét Balatonszárszón a sínek között találta meg a helyi lakosság. A rendőrség értetlenül áll a tragédia előtt, mert nem tudni, hogy öngyilkosság, baleset, vagy gyilkosság történt-e.

 Megkerestük az érintetteket mint a költő pszichiáterét, Gyömrői Editet, aktuális szeretőjét, Kozmutza Flórát, és Illyés Gyulát, Flóra vőlegényét. De ők sajnos nem voltak hajlandóak nyilatkozni.
Az üggyel kapcsolatos kérdésekre a rendőrségi szóvivő szűkszavúan válaszolt: „Gyilkosság esetén a szerelemféltést tartjuk a legvalószínűbb oknak, ezért Illyés Gyulát és Gyömrői Edit férjét gyanúsítjuk elsősorban.”

Megkérdeztük testvérét, József Etelkát, aki szerint öccse már majdnem felépült, még a pszichiátriai zárt osztályról is kiengedték, esélyes volt az országos Baumgarten-díj megnyerésére, és K. Flóra kezét is tervezte megkérni.

„Kizárt, hogy meg akart halni”- mondta Etelka.





Azonban sokakban felmerült az öngyilkosság lehetősége is, amit több bizonyíték is alátámaszt: 17 évesen a költő már tett egy sikertelen öngyilkossági kísérletet. Ezenkívül súlyos skizofréniában szenvedett. Horger Antalt, egykori egyetemi tanárát, nem lepte meg az öngyilkosság. Úgy véli, Attila mindig is labilis személyiség volt, aki nem tudott megfelelni a társadalmi normáknak, ezért az egyetemről is eltanácsolta.
 
Korábbi kutatások kimutatják, hogy az öngyilkosság a költők között jóval gyakoribb, mint más művészeknél, mivel ők hajlamosabbak a depresszióra.


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

9 megjegyzés:

  1. Drága Attilám, szörnyen hiányzol!! Barátaim, testvérem temetése december 5-én lesz a Szárszói temetőben, kérlek titeket, kísérjük el őt minél többen utolsó útján!

    VálaszTörlés
  2. Egy orvos számára nincs nagyobb tragédia a páciensének elvesztésénél.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nagyobb tragédia, mikor az egészért az orvos a felelős....

      Törlés
    2. Megállapítható, hogy Attila betegségének gyökere gyermekkorára vezethető vissza...

      Törlés
  3. Ez a kétszínűség elborzaszt, nem is beszélve a cikk írójáról, aki más halálából akar hasznot húzni. A betegem egyébként sem skizofrén, hanem Borderline személyiségzavaros volt.

    VálaszTörlés